Facebook
Twitter
Instagram

Collecties

TEXTIEL: ONZE TWEEDE HUID

De stoffen in onze collecties dameskleding zijn over het algemeen gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Hoe gaat dat in zijn werk en in welke mate belast dit het milieu?

TENCEL: IDEAAL VOOR DUURZAME DAMESKLEDING

Tencel is nieuw en erg populair bij duurzame ontwerpers van dameskleding. Het voelt heerlijk zacht en is toch heel sterk. En het is ook nog duurzaam… wat wil je nog meer?

Tencel is een merknaam van een natuurlijke kunstvezel die Lyocell heet. Tencel wordt gemaakt van eucalyptusbomen. Voor Tencel wordt het hout gehaald uit speciaal beheerde, duurzame bossen (het begint dus al goed!). De bomen worden gekapt, de bast wordt verwijderd, en dan worden de kale stammen in hele kleine stukjes gehakt, ongeveer ter grootte van een postzegel. Al die snippers komen dan in een grote bak terecht samen met een chemische stof dat er voor zorgt dat de snippers oplossen en een vloeistof vormen.

Die vloeistof wordt vervolgens door een spinneret, dat is een soort douchekop, geperst, waardoor lange draden ontstaan. Die draden worden vezels door ze weer door het chemische goedje te halen. Hierna worden de draden meestal in kleine stukjes en worden dan tot garen gesponnen, eventueel verder bewerkt (bijvoorbeeld zachter gemaakt) en dan is het klaar om gebruikt te worden!

De chemische producten die worden gebruikt bij de verwerking worde vrijwel volledig (tot wel 99,6%!) opnieuw gebruikt; het komt dus niet bij het afval (of in de natuur) terecht. En het afvalwater dat wel vrijkomt, is onschadelijk. Bovendien komt de oorspronkelijke grondstof, hout, uit een verantwoord beheerd bos met FSC keurmerk dat staat voor verantwoord bosbeheer.

Voor een mooi en egaal uiterlijk dienen vezels altijd gebleekt te worden. Voor Tencel is een proces van volledig chloorvrij bleken ontwikkeld. Aan het unieke productieproces werd de Europese Prijs voor het Milieu toegekend door de Europese Unie.

Tencel voelt fantastisch aan. Het is niet plakkerig omdat het vocht makkelijk afvoert en voelt daardoor koel aan. Tencel is zo zacht als zijde en net zo sterk als polyester.

Een mooie eigenschap van Tencel is dat vocht zo goed in de vezel wordt opgenomen dat bacteriën zich niet thuis voelen in Tencel. Dat maakt het dus heel geschikt voor stoffen die je dicht op je huid draagt.

Je kunt Tencel wassen en drogen op dezelfde manier als katoen. Lees de wastips voor Tencel.

Tencel heeft het Europese Ecolabel gekregen.

LINNEN

Linnen wordt gemaakt van vezels van de vlasplant. Het is perfect vochtopnemend en vochtdoorlatend. In vergelijking met andere gewassen wordt linnen op een milieuvriendelijke manier geteeld. Voor de teelt zijn niet of nauwelijks bestrijdingsmiddelen en kunstmest benodigd. Helaas is biologisch linnen nog niet echt verkrijgbaar. Indien je echter de keuze krijgt tussen katoen en linnen, doe je er goed aan voor linnen te gaan.

KATOEN

Katoen wordt al duizenden jaren als kleding gebruikt en is daarom het meest populair van alle textiel. Tot op de dag van vandaag is katoen het meest geproduceerde materiaal. Dit is helaas erg belastend voor het milieu en er wordt dan ook naarstig gezocht naar manieren om de productie minder schadelijk te maken voor ons milieu.

ZIJDE

Zijde is een zeer speciaal product. Het is een eiwitsubstantie die door de zijderups wordt afgescheiden. Zodra er contact is met de lucht, stolt de substantie. De rups spint daarmee een cocon waarin hij zich zal ontwikkelen tot een vlinder. Bij de massaproductie van zijde wordt een gekweekte rups voordat deze transformatie plaatsvindt, gedood.

Dan kan men onmiddellijk beginnen met het afwikkelen van de cocon en de dan verkregen draad gebruiken. Deze manier is natuurlijk niet echt diervriendelijke en daarom is het gebruik van wilde zijde veel aantrekkelijker omdat dan de cocons van al uitgevlogen vlinders wordt gebruikt. Zijde lijkt veel op wol, echter de zijdedraad is veel fijner en gladder. Zijde is zeer behaaglijk in het dragen.

WOL

Wol wordt gemaakt van het haar van allerlei dieren. Denk daarbij aan bijvoorbeeld geiten, lama’s, kamelen, paarden, hazen en angorakonijnen. Het meest gebruikte haar is echter van het schaap. In vergelijking met andere textielsoorten is biologisch gewonnen wol al ruimschoots verkrijgbaar. Dit betekent dat de dieren op biologische wijze worden verzorgd.

HENNEP

Hennep is een product van komen en gaan. Ondanks alle voordelen kwam er aan de teelt een abrupt einde vanwege de verslavende eigenschappen van de plant. In plaats daarvan kwam de synthetische vezel op de markt zoals nylon. Echter de geweldige eigenschappen van hennep zijn van een zodanig belangrijke waarde dat men toch weer is begonnen met de productie ervan.

Hennep is sterk, vochtregulerend, zachter dan katoen en minder kreukgevoelig dan linnen. Een broek van hennep gaat zeker 5 keer langer mee dan een katoenen broek. De plant groeit enorm snel, het is zelfs de snelst groeiende 1 jarig plant. Bestrijdingsmiddelen zijn niet nodig en je hebt ook geen kunstmest nodig. Dat betekent dat de grond niet uitgeput raakt.